De Illusie van het Gebroken Hart – Artikel Nieuwsbrief 12 oktober 2012

Dit is het eerste in een serie artikelen over heling vanuit het hart. Ik zal in volgende artikelen spreken over onderwerpen als de heling van het lichaam, van de mind, van het verleden, van trauma’s, etc. Maar nu eerst een inleidend artikel over de heling van de bron zelf, de heling van het hart.

Elk mens kent waarschijnlijk wel de ervaring van een gebroken hart. Dat begint al erg jong. Ik zal nooit de dag vergeten dat een van mijn dochters thuis kwam met de mededeling dat meester Jaap haar hartje had stuk gemaakt. Tot die tijd had ze een geweldige juf die gek op haar was. Ze voelde zich gezien, gehoord en begrepen. Maar nu was er een nieuwe meester bijgekomen. Hij zei nare dingen en maakte grapjes waar ze bang van werd. Ik ben natuurlijk meteen naar hem toe gegaan, maar hij stond op geen enkele manier open voor het leed dat hij aanrichtte. Zo brak niet alleen het hart van mijn dochter, maar ook het mijne voor haar.

Maar was ons hart nu werkelijk gebroken, stuk? Nee, natuurlijk niet. Het is maar een zegswijze, maar wel een zegswijze die uitdrukking geeft aan een wijdverbreid misverstand. Het misverstand namelijk dat ons hart door dat soort gebeurtenissen (in de steek gelaten, verraden of gekwetst te worden) beschadigd zou raken. Dat is natuurlijk niet zo. Niets kan ons hart werkelijk beschadigen. Ons hart is een oneindige bron van kracht van waaruit we gevormd zijn, en bij het verlaten van je huidige lichaam keert het weer onbeschadigd terug naar de bron van waaruit het kwam.

Wat er in werkelijkheid gebeurt is dat ons hart zich een beetje sluit. Bij elk incident een beetje meer. Dat voelt als stuk gaan omdat we vanaf dat moment niet meer ons hele hart tot onze beschikking hebben. We raken afgesloten van ons eigen hart en dat voelt als een gebroken hart. Ons hart doet dat uit bescherming, juist om te voorkomen dat het zou kunnen beschadigen. Soms hebben we het zover moeten sluiten, uit bescherming, dat het ook niet meer zo makkelijk te openen is.

De heling van het hart is dan ook niet het genezen van verwondingen, maar weer in staat zijn je hart te openen, zodat je weer de volle kracht van je hart tot je beschikking hebt. Dat lukt niet altijd zonder hulp omdat de gebeurtenissen die maakten dat je je hart sloot, soms te heftig zijn om onder ogen te komen. Soms is er nog zoveel verdriet en boosheid aanwezig, opgeslagen in de cellen van je lijf, dat daar eerst iets mee gedaan moet worden voordat je hart werkelijk open kan gaan in zijn volle kracht.

Dat is het werk dat ik in mijn praktijk mag doen. Het is mijn heerlijke missie om mensen te helpen hun hart (weer) te openen zodat ze vreugde van binnenuit gaan ervaren en hun leven met liefde, passie en kracht gaan leven. En ik voeg daar vaak voor mezelf aan toe…zodat geen kind zijn hart nog ooit zal hoeven te sluiten.

Maar niet iedereen hoeft daarvoor naar een hartfluisteraar. In een vorig artikel heb ik eens wat tips gegeven die helpen je hart (verder) te openen. Die herhaal ik hier graag in verkorte vorm.
1. Ga op je rug liggen, adem rustig in en uit, en leg een hand op je hart. Voel de warmte van je hand via je huid naar je hart gaan en ‘zie’ je hart zich onder die warmte met elke inademing openen.
2. Ga op een rustige plek staan. Sluit je ogen. Plaats je vingertoppen op je borstbeen, breng vervolgens je handen en armen in een vloeiende beweging eerst 30 centimeter naar voren en daarna naar opzij, zo wijd als prettig is. Doe dit een paar minuten, openen op de inademing en weer sluiten op de uitademing. Vertel je zelf tijdens de oefening dat je je hart kunt openen en sluiten wanneer jij dat wilt.
3. Maak een lijstje van activiteiten waar jouw hart van open gaat. Kijk eens hoe vaak je hier aan toe komt. Meestal minder dan je zou willen. Als dat zo is, beslis dan om daar verandering in te brengen.
4. Doe eens iets voor iemand, zomaar, zonder iets terug te verwachten. Kijk ter inspiratie daarvoor eens naar de prachtige film: Pay it Forward.

5. Spreek uit naar anderen wat je op je hart hebt. Of het nou gaat om jouw waarheid of om wat je ten diepste verlangt of nodig hebt, zeg het! Als je binnenhoudt wat je op je hart hebt, ontneem je de ander en jezelf de mogelijkheid tot werkelijke verbinding.
En bedenk bij alles: je hart is een oneindige bron van kracht, energie en liefde. Sterk genoeg om voor zichzelf te zorgen en het kan wel tegen een stootje. Ik ontdek in mijn werk steeds meer hoe oneindig groot de kracht van het hart is. Wat mij betreft is het hart de oneindige bron van zelfheling, waarvan we de kracht nog maar net beginnen te ontdekken.
Wil je het hele artikel over het openen van je hart nog eens lezen, scroll dan eens door de artikelen op deze pagina. Je komt het ergens onderaan wel tegen.

Reacties zijn gesloten.