Ho’ opono pono – Artikel nieuwsbrief 4 mei 2012

Wie is de rode draad in elke probleem dat jij ervaart?

Wie is er altijd aanwezig als jij je bewust wordt van onrecht, pijn, leugens, onvermogen of welke onvolkomenheid dan ook?
Iedere keer als je een probleem hebt, ben jij erbij.
Daarom verbeter de wereld, verbeter jezelf!
– Dr. Hew Len –

Ik wil het artikel deze week graag weiden aan een healingmethode die mijn leven veranderd heeft. Overal om ons heen worden we geconfronteerd met onrecht, pijn, leugens, bedrog, onvermogen, noem maar op. De een heeft er veel last van. De ander kan zich er makkelijker voor afsluiten. Maar geen van allen ontkomen we er denk ik aan dat we soms uit ons evenwicht raken door wat erom ons heen gebeurt. We worden geraakt.

Sinds ik actief ben op Facebook ben ik al een flink aantal keren sterk geraakt. Als je zelf nog niet gehoord heb van een schokkend incident in de wereld, is er altijd wel een attente FB vriend die je middels een foto of video er van op de hoogte brengt.
Wat me dan altijd treft is de machteloosheid die gevoeld en gedeeld wordt. Het is vaak zover weg en wat kun je doen? Zou het niet heerlijk zijn als er een manier was om in actie te komen. Als je als een soort super(wo)man ten strijde kon trekken.

Dat moet de Hawaiaanse psycholoog dr Hew Len ook gedacht hebben toen hij kwam te werken in een kliniek voor zwaar gestoorde criminelen. Het was een puinhoop toen hij begon. Staf die overspannen en ziek werd, veel onveiligheid enz. Maar toen hij er een tijd aan het werk was, trad er een opmerkelijke verbetering op bij alle patienten.

Hoe kreeg hij  dat voor elkaar? Door intensief contact te maken met de problemen van de patiënten, zonder een patiënt te spreken. Hij herinnerde zich namelijk een oude sjamanistische healingmethode uit Hawai, Ho’ opono pono.

Dr Len ging ervan uit dat de patiënten deel uitmaakten van zijn wereld en dat hij verantwoordelijk is voor alles wat deel uitmaakt van zijn wereld en dat hij alles in zijn wereld kan genezen via de eenvoudige methode van Ho’ opono pono. Dus keek hij slechts naar de dossiers van de patiënten en zei ondertussen:

I love you (tegen het universum)
please forgive me (voor de imperfecties in mijn wereld)
I am sorry (voor de imperfecties in mijn wereld)
thank you (voor de mogelijkheid om de imperfecties te genezen)

Ik heb ho’ opono pono leren kennen als een geweldige manier om te kunnen dealen met de machteloosheid in situaties van onrecht om me heen of van ongeluk dat mensen treft. Je weet wel, de situaties waar je niets tastbaars kunt doen. Ik zeg de bovenstaande zinnen en realiseer me dat de heling die in mij nodig is plaats vindt. Op deze manier neem ik mijn verantwoording voor wat in mij nog niet heel is ten aanzien van de situatie waar ik me in bevind of die ik tegenkom.

In het begin had mijn hoofd hier wel wat moeite mee. Er kwamen geregeld  tegen-werpingen op als:
• Het is toch niet mijn schuld, al dat onrecht
• Hoe kan dat nou werken
• Hoe kan ik nou dingen die ergens anders plaatsvinden en die “overduidelijk” door anderen veroorzaakt worden, in mijzelf oplossen.

Maar mijn hart zegt ja tegen deze zinnen. Inmiddels heb ik voor mezelf geconcludeerd dat het de uiterste consequentie is van de vooronderstellingen van waaruit ik werk:
• Alles is energie en kan op energetisch niveau opgelost worden
• Alles is één en in liefde verbonden

Als we dat serieus nemen is Ho’opono pono het eigenlijk een heel goed te begrijpen methode.
Inmiddels zijn de zinnen als een dagelijkse mantra bij me en helpen me alles wat ik tegenkom te ervaren en los te laten.
Ik wens iedereen toe om eens een tijdje te onderzoeken wat deze methode voor je kan betekenen. Het brengt je rechtstreeks in je eigen hart en verbind je met het hart van het universum.

Reacties zijn gesloten.