Goede voornemens of Hartewensen? – Artikel Nieuwsbrief 30 december 2011

Heb jij al goede voornemens voor 2012? Of doe je er niet meer aan, heb je het opgegeven? We beginnen meestal vol goede moed. Stoppen met het een, beginnen met het ander. In ieder geval moet er iets veranderen.  Eind januari is in veel gevallen alles weer – of nog – bij het oude.  Pak het dit jaar eens anders aan.  Dit keer geen goede en verstandige voornemens maar wensen van het hart. Subtiel verschilletje….

Want hoe zit het met goede voornemens? Het begint vaak met de gedachte dat een bestaande situatie anders moet. We bewegen te weinig – niet goed!!! –  en nemen ons voor te gaan sporten. We roken – slecht!!!  – en nemen ons voor te stoppen.  Je kent het wel.

Familie en vrienden, de media etc oefenen druk op ons uit. Ze hebben trouwens nog gelijk ook, dus vinden we het heel verstandig om ons gedrag te veranderen. Nu nog even niet, maar op 1 januari, wacht maar eens af. Dan gebeurt er iets magisch!

Begrijp me goed. Stop vooral met roken als je dat wilt.  Als je meer wilt bewegen, doe het vooral. Maar als nieuwjaarsritueel wil ik je iets anders voorstellen.

Ontdek je hartewens voor 2012. Zijn hartewensen anders dan wensen van je hoofd? Ja, behoorlijk anders zelfs.  Met je hoofd kun je verlangen naar promotie, terwijl je in je hart weet dat je het dan nog drukker krijgt en dus nog minder tijd voor waar je hart ligt. Ander voorbeeld: met je hoofd bedenk je dat je die promotie niet wilt omdat je dan te hard moet werken, terwijl je in je hart weet dat die nieuwe baan je kan helpen om je hartewensen te realiseren. Het is maar net wat voor jou belangrijk is.

Laten we dus eens stil staan bij wat ons hart wil. Hoe doen we dat? Heel simpel. Het begint met de hartmeditatie, maar dan in aangepaste vorm. Voor mensen die deze manier van ademen nog niet kennen volgt hier een beschrijving.

Ga lekker rustig zitten, op een plek waar je even ongestoord met jezelf kunt verblijven. Begin met het uitspreken van je intentie voor de meditatie, door jezelf te vragen: wat is voor 2012 mijn grootste hartewens? Leg vervolgens je hand op je hart of een plek waar je je hartslag goed kunt horen/voelen. Adem nu eerst 6 hartslagen uit en vervolgens 6 hartslagen in. Doe dit een paar keer en je zult merken dat er een rustige, evenwichtige ademhaling ontstaat.

Als je nu zo rustig ademhaalt op het ritme van je hartslag, stel je dan voor dat de adem je hart in en uitstroomt. Voel hoe met elke inademing het leven binnenkomt en hoe de stress met elke uitademing je lijf via je hart verlaat.

Stel jezelf dan opnieuw de vraag: wat is de grootste wens van mijn  hart voor het nieuwe jaar. Luister naar wat er in je opkomt en vertrouw erop dat het eerste wat in je opkomt ook werkelijk het verlangen van je hart is. Er is geen enkele goede reden te bedenken waarom dat niet zo zou zijn.

Stel je nu voor hoe die wens eruit ziet in je leven is. Waar ben je, wat doe je, wie zijn er nog meer? Horen er geluiden bij? Zie het voor je in geuren en kleuren. Maak het plaatje zo compleet mogelijk en geniet van wat je ziet, hoort, voelt of ruikt.

En stel je dan voor terwijl je zo op het ritme van je hart blijft ademen, dat je wens met elke inademing dichterbij komt en dat wat je belemmert met elke uitademing je systeem verlaat. Nestel je met elke inademing dieper in de wens en voel dat dit de bedoeling voor jou is voor 2012.

Reacties zijn gesloten.