Kiezen voor liefde – Artikel nieuwsbrief 16 december 2011

Wat is liefde niet? Liefde is GEEN GEVOEL. Liefde heeft niets met sentimentaliteit te maken. Niets met hartjes of vlinders in de buik. Niets met als jij van mij houdt, hou ik van jou. Niets met Valentijn of verliefdheid. Liefde is niet iets dat er toevallig is of niet.

“Liefde is een werkwoord” is een gevleugelde uitspraak die in de buurt komt, maar de lading nog niet helemaal dekt. Het is namelijk niet zomaar een handeling, het is een hele bewuste handeling. Liefde = kiezen voor liefde. Liefde is onvoorwaardelijk  je hart openen voor… ja, voor wat dan ook. En dat zet je in werking door een besluit te nemen. Niet een besluit van je hoofd, gebaseerd op: “what’s in it for me”, maar een besluit van het hart.

Dit hartsbesluit maakt de beweging van het openen van je hart mogelijk. Je kiest er actief voor om de situatie – of de persoon – niet te bezien door de bril van verlangen, plezier, vreugde, pijn, verdriet of woede waardoor je geneigd bent te kijken, maar vanuit liefde. Het is dus een daad van kracht en niet van slachtofferschap.

Iedereen die kinderen heeft kent dit. Liefde voor onze kinderen is onvoorwaardelijk. Persoonlijk heb ik toevallig de 3 leukste kinderen ooit. Ja, Rod Steward zong het al: Some guys have all the luck. Maar hoe leuk ook, dat is niet de reden dat ik van ze houd. Ze zijn ook wel eens strontvervelend, eigenwijs of gewoon even helemaal niet leuk . Daardoor verandert mijn gevoel misschien wel, maar nooit mijn liefde. Door een genetisch automatisme open ik elke keer weer mijn hart voor ze, ook als ze vervelend zijn. Niets houdt ouders tegen om er voor te kiezen hun hart te openen, no matter what. En natuurlijk zijn er uitzonderingen, daarover later meer.

Wat betekent het om te kiezen voor liefde? Kiezen voor liefde is in de eerste plaats kiezen voor jezelf. Hoe open staat jou hart voor jezelf? Kun je jezelf aankijken in de spiegel? Op welke gebieden accepteer je jezelf nog niet onvoorwaardelijk? Grote kans dat dat dezelfde gebieden zijn waarop je je hart nog niet voor anderen kunt openen.

Wat levert het op om te kiezen voor liefde? Als je kiest voor liefde – als je er voor kiest je hart te openen voor jezelf, voor anderen en voor situaties – ervaar je dat het leven steeds meer vanzelf gaat. Het aloude adagium: wie goed doet, goed ontmoet gaat hierin zeker op. Als je met een open hart het leven tegemoet treedt kom je op lijn met jezelf en met het universum.

Wat is het alternatief? In een woord: angst. Het tegenovergestelde van liefde is namelijk niet haat, maar angst. Angst houd je tegen om voor liefde te kiezen. In het “Bericht van de Hartfluisteraar” vertel ik over mijn dochter Wilske die haar zusje uit het wak redt. Als Wilske op het ijs was gaan nadenken over wat ze moest doen was ze waarschijnlijk bang geworden en heel voorzichtig richting haar zusje geschuifeld. Ongetwijfeld zou ze daarbij zelf door het ijs zijn gezakt. Liefde maakte dat ze handelde en toen wist wat ze moest doen.

Hoe weet je dat je kiest voor liefde? Aan de resultaten. Als het leven mee gaat stromen bijvoorbeeld. Verbonden met liefde weten we intuitief wat goed is en wat niet, wat we moeten doen en wat niet. De enige belangrijke vraag die we in moeilijke situaties hoeven te beantwoorden is: kiezen we voor liefde. Als we dat doen, dient de oplossing zich vaak vanzelf aan.

Kun je altijd kiezen voor liefde? Ja. En wat als dat niet lukt? Dan betekent dat alleen maar dat je dat in die situatie of met die persoon nog niet kunt. Misschien moet er eerst nog opgeruimd, geheeld worden. Dan is kiezen voor liefde kiezen voor heling. In een volgend artikel ga ik daar verder op in.

Hoe kies je voor liefde? Om je op weg te helpen heb ik een schemaatje van 6 stappen ontwikkeld.

Stap 1 – bewustwording van je eigen kracht en mogelijkheden

Weet dat iedereen het vermogen heeft om vanuit het hart te kiezen. Je kunt het alleen misschien nog niet in alle situaties toepassen. Ga dus eerst na wanneer jij je in je leven door liefde hebt laten leiden. Doe je ogen eens dicht en maak contact met die situatie. Hoe was de beginsituatie, wat veranderde er toen er liefde bij kwam, hoe voelde dat, en wat gebeurde er eventueel met pijn en verdriet. Je hebt die kracht, realiseer je dat. Dat overkwam je niet zomaar, dat is iets wat je kunt. Die kracht is je bezit om de simpele reden dat het je geboorterecht is. Het is je geboorterecht omdat je een hart hebt.

Stap 2 – Bewustwording van een situatie in het hier en nu waarin je dit goed zou kunnen gebruiken

In welke situatie wil je verandering brengen? Doe opnieuw je ogen dicht. Adem rustig in en uit. Adem vanuit je hart en laat de situatie waar je hart voor wil kiezen naar boven komen. Stel je voor dat je adem je hart in en uitstroomt. Er zal zich een situatie openbaren, want je hart wil niets liever dan jou van dienst zijn. Als je afdwaalt, breng je adem dan terug naar je hart.

Stap 3 – Kijk vanuit je hart naar de situatie

Kijk nu vanuit je hart, vanuit deze rustige ademhaling, naar de situatie en neem waar wat er gebeurt. Soms zal de verandering heel subtiel zijn. Onthoud: liefde is geen sentimenteel gevoel. Als het gaat om iemand die je iets geflikt heeft, word je waarschijnlijk niet meteen overmand door diepe liefdes”gevoelens” gepaard met trompetgeschal of exotische vlinders. Het kan gaan om een hele subtiele verschuiving in de manier waarop je de situatie waarneemt.

Stap 4 – Visualiseer dat je de stap neemt, omarm de situatie of de persoon vanuit je hart met liefde

Visualiseer nu dat je het besluit neemt om voortaan vanuit je hart, met liefde naar deze situatie of persoon te kijken. En onthoud: de situatie hoeft je hobby niet te worden, de persoon hoeft geen intieme vriend te worden. Het gaat alleen om jou en jouw hart, jouw heling. Hoe meer ruimte je hart krijgt, hoe meer je kunt gaan stromen op je eigen stroom van liefde, jouw geboorterecht. Geen softe gevoelens, maar een keihard hartsbesluit.

Stap 5 – Neem het besluit om het ook daadwerkelijk te doen

Neem dan ook het besluit om het te doen. Hak de knoop door, besluit! Hiermee rond je de visualisatie af. Het besluit verandert de visualisatie van wishful thinking in realiteit. Voorgoed.

Stap 6 – Ontvang het resultaat

Neem vervolgens tijd om het resultaat in ontvangst te nemen. Word je er in je hart gewaar van dat er meer ruimte komt. Dat er meer van jou tot je beschikking komt.

Reacties zijn gesloten.