De zetel van de Ziel – Artikel nieuwsbrief 22 juni 2012

 

De oranje gekte is weer voorbij, het is dus wat gewaagd er over te beginnen. Maar of je nou wel of niet van voetbal houdt, het begin van een interlandwedstrijd levert altijd weer een prachtig schouwspel op: een rijtje stoere mannen die ontroerd of stoicijns, het volkslied meezingen. Bij sommige teams is het de gewoonte dat te doen met de hand op het hart.

Tenminste, met de hand op het hart? Mensen die mij langer volgen weten dat ik daar opvattingen over heb. Ik kwam laatst een onderzoek tegen waaruit bleek dat de meeste mensen hun hart niet zo goed aan weten te wijzen. Ga er maar eens op letten. Geen hand ligt op dezelfde plek en de meeste handen liggen te hoog. Het hart ligt precies in het midden van je borstbeen, tussen de tepels, goed beschermd, zoals je kunt zien op het plaatje hieronder.

Schermafbeelding 2012-01-16 om 20.42.58

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De meeste mensen leggen hun hand dus te hoog, een centimeter of 7 boven hun hart. Dat doen ze niet zonder reden. Het is een heel fijne plek om je hand te leggen, probeer het maar eens.

In dit artikel wil ik je wat informatie geven over het belang van die plek. Ik kwam erop door een artikel dat een dierbare vriendin en trouwe lezer van mijn nieuwsbrief op facebook plaatste. Het ging over de Thymus, want die zit daar verstopt.  Het artikel heeft het over het “happiness point” . Zie het plaatje hieronder.

thumps

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sinds kort is het belang van de thymus ontdekt. Dit kleine orgaan speelt namelijk een belangrijke rol in ons immuunsysteem. In het betreffende artikel wordt de techniek van het stimuleren van deze plek besproken en hoe je daarmee negatieve gevoelens en stress kunt verhelpen. Als je daar meer over wil lezen is hier de link naar het artikel.

Ik wil naar aanleiding hiervan echter iets anders met jullie delen over deze plek. Ik heb in mijn werk namelijk ontdekt dat het belang van de plek nog veel groter is. Dit is de plek waar wat mij betreft de ziel zetelt. Dit is de plek waar we “ik” zeggen. Dit is de plek waar ons hart spreekt.

Als mensen hun loyaliteit uitspreken en ik zeggen, is dat vaak de plek waar ze naar wijzen of hun hand plaatsen. Veel mensen leggen daar hun hand als ze hun volkslied zingen. Het is het gebied waar liefde voor onszelf zit.

Hoe maak je daar contact mee. De meest voor de hand liggende manier is door je hand daar te leggen en je bewust te worden van de warmte van je hand. Het werkt het beste op je huid.  Onze communicatie met de buitenwereld loopt namelijk voor een groot deel via de huid. 

Leg je hand dus op die plek, adem er zo zacht mogelijk naar toe en zeg je naam: hallo Gerald (in mijn geval natuurlijk). En luister naar wat er teruggezegd wordt. De stem die je hier hoort is de stem van je Hart, de stem van je ziel, de stem van wie jij in je diepste wezen bent. Dit is de stem waar je naar mag luisteren, de stem die je kunt vertrouwen. 

Misschien hoor je (nog) niets. Let dan op wat je voelt, of er beelden opkomen, geluiden, fijne herinneringen. Ga er van uit dat jij weet wat goed is voor jou en in welke vorm jij kunt horen.

En als met alles, oefening baart kunst. Veel plezier in de zoektocht naar jezelf.

In liefde en licht verbonden, Gerald, de Hartfluisteraar.

Reacties zijn gesloten.